KPMG: Проблемът е липса на мускулна памет за инфлационния цикъл

Дайан Суонк, главен икономист на KPMG

13:00 | 10 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Не ми се иска да отдавам прекалено голямо значение на дневните движения, но предвид вашия поглед над икономиката, какъв сигнал получаваме от пазарите докато се опитват да намерят яснота, да намери границата и продължава да асимилира какво означава повишаването на лихвите за настоящата нетна стойност на S&P500?

Истинският проблем тук е липсата на „мускулна памет“ за инфлационен цикъл с повишение на лихвите. А точно през такъв цикъл преминаваме.

Инфлационният цикъл с повишаване на лихвите е такъв, през който Фед ще стигне много по-далеч отколкото някога го е правил, ще продължи да се опитва да комуникира, а пазарът най-после започва да асимилира това.

Но налице е и идеята, че Фед трябва да избере по-малкото зло: забавен растеж, който според мен предизвиква рецесия, а те виждат растеж под потенциала.

Но и в двата случая, безработицата ще се покачи, което с времето ще обремени печалбите и маржовете на печалба. Но това ще направи и инфлацията, честно казано.

Това е важно, защото говорим за много по-различен тип цикъл отколкото пазарите са виждали.

Четири десетилетия те работят при ниска инфлация, при забавяща се инфлация и среда на ниски лихви, която те очакват да се завърне скоро след всяко повишаване на лихвите от Фед. Това не може да се случи, когато реално се борите с инфлацията.