Мицотакис се застъпва за таван на цената на газа

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

20:15 | 26 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Следователно това е възможност за Гърция от икономическа гледна точка?

Да, така е. Всяка криза потенциално е и възможност. Но отново това, което трябва да направим, е да гарантираме, че цената, която хората плащат за енергия, не е прекомерна. И разбира се, сега има и допълнителен стимул за хората да се уверят, че пестят енергия. Начинът, по който разпределихме субсидиите си насърчава хората да пестят енергия, така че ние им даваме по-голяма субсидия, ако намалят потреблението на енергия с 15 процента.

Измерваме потреблението на енергия на годишна база и колкото повече енергия спестяват, толкова повече това ще бъде от полза. Също те ще получат по-висока субсидия. Въвеждаме схеми за подмяна на всички инсталации, които са изключително енергийно консумиращи.

Например в Гърция имаме толкова много климатици. Ако се сравни потреблението на енергия на по-стари климатици в сравнение с новите, има икономия която почти достига 50 процента. И разбира се, както казахте, искаме да бъдем част от новата геополитическа енергийна карта. И мисля, че знаем как да го постигнем.

Какво ще кажете за това, което Европейската комисия е обявила досега? Смятате ли, че в някои отношения за следването на вашия пример е направено достатъчно?

Ще бъда откровен с Вас, ще продължа да се застъпвам за въвеждане на таван. Всеки път, когато говорим за таван, пазарите го забелязват и се коригират. Защо говоря за таван в Европа? Защото пазарът на газ в Европа е сбъркан. Не е необходимо да сте енергиен експерт, за да разберете, че няма истинска връзка между търсенето и предлагането.

Цените на газа са се увеличили десетократно. В Европа плащаме много повече за газ, отколкото вие в САЩ, или в Япония плащат или Китай плаща за вноса си на природен газ. Затова смятам, че се нуждаем от по-драстична интервенция, която да не е насочена само към руския газ. Тя ще наложи таван на индекса TТF. Ще стигнем ли дотам? Не знам.

Това, което направихме досега, със сигурност е движение в правилната посока. Например налагането им на европейско ниво, данъчно облагане на извънредните печалби на рафинериите.

 Ще използваме тези печалби за субсидиране на мазута, което е важно за хората, които се нуждаят да отопляват домовете си през зимата. Но отново голямото предизвикателство е да разберем, че стремежът към възобновяеми енергийни източници вече не е само в икономически план. Това е и политическа игра.