Бостик каза, че има още до постигане на целта от 2% инфлация

Вони Куин, Bloomberg

11:00 | 2 септември 2022
Обновен: 13:42 | 2 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Председателят на Фед-Атланта, Рафаел Бостик заяви, че кампанията по снижаване на инфлацията далеч не е приключила и има още работа преди да се постигне целта от 2%. Пред студенти в Джорджия Бостик заяви, че ограничаване на търсенето може естествено да забави икономиката и е вероятно тя да навлезе в рецесия. Той допълни, че мекото приземяване ще е много трудно за постигане.

Русия обмисля план за закупуването на 70 милиарда долара в китайски юани и други от така наречените „приятелски валути“. Запознати твърдят, че предложението е спечелило подкрепата на висши политици и на централната банка. Така Москва ще промени валутните си резерви, така че да спре поскъпването на рублата. В последствие, планът трябва да премине в дългосрочна стратегия за продаване на юани на фондови инвеститори.

Хонконг иска да прекрати хотелската карантина през ноември. Това би било точно преди срещата на върха на глобалните банкери и международен турнир по ръгби. Източници на Bloomberg заявиха, че управителят Джон Ли иска да отправи сигнал, че Хонконг отново е в играта, въпреки възраженията на някои от управителния съвет. Решението ще зависи от броя на заболелите и починалите от ковид и обществените настроения.

Продължителното обжалване на присъдата на основателката на Theranos Елизабет Холмс беше отхвърлено с предварително решение на съд в Калифорния.  Адвокатите ѝ се опитваха да отменят присъдата ѝ за измама като пред съдията подчертаха постиженията на Холмс. Но съдията потвърди присъдата „виновна“ определена от съдебното жури през януари. Холмс ще влезе в съда след месец за произнасяне на присъдата.