Падат ли цените на самолетните билети, част 2

Хелейн Бекър, анализатор, Cowen

17:00 | 15 август 2022
Преводач: Петя Кушева

Хелейн, току-що казахте, че цените на горивата се понижават и това ще се отрази на цените на билетите. Да не би да искате да кажете, че това е повече за производствените разходи, с които се сблъскват авиокомпаниите, които диктуват нещата, а не е някакъв вид структура на търсенето на пътниците, които не са склонни да плащат по-високи тарифи?

Комбинация и от двете е. Видяхме, че производствените разходи, особено тези за гориво, намаляха след пика.

Това е добър индикатор, че разходите за труд все още са много високи. Министерството на транспорта съобщи вчера, че през юни броят на служителите, наети от авиокомпаниите, е надхвърлил броя от юни 2019. Така че вече сме се върнали към нивата на заетост отпреди пандемията.

Фактът, че наблюдаваме тези огромни закъснения просто означава, че летищата все още не разполагат с достатъчно персонал и времето на Източното крайбрежие не помага.

Разглеждайте въпроса по следния начин: търсенето е много силно търсене, особено при ултранискотарифните авиокомпании. И виждаме това, което наричаме намаляване на търговията, тъй като хората са се преместили и им се налага да се върнат към пътуване до билетите се разпродават бързо.

Определено наблюдаваме спад на продажбите за авиокомпании с ултраниските нива на цените И, разбира се, към това, което казахте, разходите за храна са високи.

Цените на бензина са високи, въпреки че са намалели от най-високите. Може би това прави летенето отново малко по-привлекателно за хората. Но вместо да купят пет полета, купуват само четири...Нещо подобно. Но искам да кажа, че потребителите се уморяват от високите тарифи със сигурност.

Да. И това определено се отразява на свободното време. А какво ще кажете за бизнеса. Том, Джон и Лиза имат билети за бизнес класа в Джаксън Хоул след няколко седмици. Всички останали също ли правят това?

Да. Мисля, че това, което виждаме, е възобновяване на бизнес пътуванията. Възможно е да не видим петима души да отидат на тази конференция. Може да видим само трима, но определено виждаме увеличение на бизнес пътуванията.

В началото на тази година все още бяхме с понижение от 50 до 60%.  Сега спадът е между 20 и 30 процента. Няколко авиокомпании и техните неотдавнашни отчети на приходите говориха за спад от 15 до 20 процента. Така че виждаме увеличение, особено с връщането в офиса - повече хора се връщат в офисите си поне два дни в седмицата. Вижда се, че пътуванията се връщат.