iPhone маскира забавянето на ръста на Apple

Марк Гърмън, Bloomberg

17:34 | 9 август 2022
Преводач: Мария Попова

Притесненията за третото тримесечие на Apple и последиците за компанията от икономическия  спад не бяха неоснователни за всичко друго, но не и за iPhone.

Apple отчете общи приходи от 83 милиарда долара през третото тримесечие, които напълно отговарят на очакванията на Уолстрийт.

Това е три процента ръст на годишна база сравнен с 36% годишен ръст за същия период от преди една година. Ако не беше изненадващо доброто представяне на iPhone може би въобще нямаше да има ръст в приходите.

През това тримесечие компанията се сблъска с няколко проблема – от икономиката до липси по снабдителната верига, трудности с валутните курсове и войната в Украйна. Всичко това се видя в крайните резултати.

Настъпи изключително рядкото явление Apple не отговори на очакванията за MАС, сегмента на носимите устройства и аксесоари както и за дигиталните услуги. Докато услуги като TV+, iCloud и Apple Music определено се представят добре от миналата  година, носимите устройства и компютрите са доста под нивото си от преди година. iPad също бележи лек годишен спад.

Проблемите  пред МАС могат да се обяснят със забавянето на М2 MacBook Air и MacBook Рro. Но проблемът с носимите устройства е малко по-тревожен. Тим Кук приписва забавянето на категориите Apple Watch и AirPod, но и на макроикономическите проблеми. С други думи, хората предпочитат в момента да не харчат пари за носими устройства.

Въпреки доброто представяне на iPhone е обезпокоително да се види минималния общ растеж и проблемите при носимите устройства. Все пак Apple се справя по-добре много свои конкуренти.

Аз съм Марк Гърмън, това е Power On.