Симсон от ЕС: Ситуацията с природния газ вероятно ще се влоши, част 1

Кадри Симсън, комисар по енергетиката в ЕС

19:28 | 14 юли 2022
Обновен: 22:34 | 14 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

През уикенда чухме финансовият министър на Франция да казва, че сега трябва да се подготвим за пълно изключване на руския газ за европейските страни, когато Северен поток 1 спре за ежегоден ремонт. Това ли е базовото предположение в Европейската комисия?

Ситуацията с доставките на природен газ вече е сериозна и вероятно ще се влоши. В момента голям брой държави членки са пряко засегнати от частичното прекъсване на доставките на руския газ.

През юни потоците от Русия намаляха с до една трета в сравнение с юни миналата година. И сега след като в понеделник започнаха ремонтите на Северен поток 1, доставките са още по-ниски.

Но ние се подготвяме от началото на годината да създадем буфер за отоплителния сезон, защото Европа се нуждае от значително повече газ, за да се отопляват домовете. За да създадем такъв буфер, ние въведохме задължение за запълване на подземните ни газохранилища до 80% до 1 ноември и тази операция по запълването продължава. Вече са достигнати над 60%. Настоятелно препоръчваме на държавите-членки да продължат това запълване. През май представихме нашето предложение, което ни помага да се отървем от тази уязвимост, която имаме. Зависимостта ни от руския газ определено е уязвимост. Въведохме няколко действия, като едно от тях е диверсификация на доставките на газ. В началото на тази година видяхме рекордни обеми на втечнен природен газ пренасочен към Европа. Доставките на втечнен природен газ от САЩ нараснаха почти тройно.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.