Разговор с президента Токаев, част 3

Касим-Жомарт Токаев, президент на Казахстан

20:00 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Вие говорихте за търговията и че Казахстан страда като резултат от войната. Голяма част от вашия петрол се изнася през Русия. Все още ли купуват петрол хората от Казахстан? Има ли значително намаление на големите сделки през следващите няколко дни за купуване на петрол от Казахстан?

Петролът от Казахстан все още се търси на международния пазар. Хората все още купуват нашия петрол. Различни компании и държави. Но в същото време, разбира се, трябва да мислим за диверсифициране на пътищата си. И това е въпросът, който решаваме. Искаме да диверсифицираме международните си търговски маршрути. Говорим за Транскаспийския маршрут.

Бях наскоро в Техран, където подписахме много важно споразумение как можем да организираме този вид търговия, като търгуваме в нашата част от света. Така че, да, цялата ситуация не е толкова проста. Тя е по-скоро предизвикателна.

Но в същото време виждам много възможности за търговия, за насърчаване на диверсифицирана стратегия и не съм толкова песимистично настроен, а по-скоро съм оптимист за бъдещето.

Това е за развитие на търговията и предполагам, че светът ще търси нова търговски отношения, двустранни отношения, тъй като навлизаме в много по-труден период. Да останем на тема петрол за сега. Виждаме, че сте част от семейството на ОПЕК+. Виждаме увеличение на доставките от Опек+.

Да, така мисля и вярвам, че Казахстан е със статут на наблюдател в ОПЕК и сме ангажирани със спазване на всички споразумения. Между другото, пострадахме от присъединяването към споразуменията на ОПЕК, защото трябваше да намалим производството на петрол в Казахстан. Но сме ангажирани с Международните организации и все още искаме да имаме силни връзки с ОПЕК. И, разбира се, ще бъдем част от ОПЕК във Виена.