Vanda: Петролните пазари са много късогледи

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

11:51 | 30 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Интересно е, че забелязваме спад на американския пазар на бензин. Започва ли да се променя настроението на потребителя заради новите рекордновисоки цени, които не насърчават хората да пътуват през лятото, както са планирали?

На общия фон на натрупано търсене пазарът следи много внимателно какво се случва с американското потребление. Следят като цяло потребителското доверие в САЩ, но и потреблението на петрол.

В последните данни на EIA забелязахме, че средното 4-седмично търсене на бензин е 2% под нивото от миналата година. Търсенето на нафта за транспорт на стоки е със 7% спад за година. Нито едно от двете не е изненада.

Това не е ново и го виждаме от април.

Ако проследите промяната в средните нива на търсенето за 4 седмици, бензинът се понижава на годишна база.

Като го разглеждаме във връзка с някои макроикономически данни от САЩ, това също понижава настроението.

За първото тримесечие американският БВП бе ревизиран надолу до свиване с 1,6%. Ръстът на потребителското търсене също бе ревизиран надолу. Така че това показва как инфлацията започва да прекършва потреблението в САЩ, която е една от най-големите потребители на петрол в света.

Това не дава особена увереност на пазара, че това търсене ще продължи.

Индия е друг интересен случай заради огромните доставки от Русия. Това намали вноса от Ирак и Саудитска Арабия. Какви последици ще има за ОПЕК+?

Наистина, много интересно развитие. Говорим за гигантски промени в търговските потоци. Те се усложняват допълнително от страни като Индия например, която иска петрола на база доставка, т.е. не искат да се тревожат за товарите и застраховките, както за усложненията от санкциите.

Индия и Китай потребяват много повече руски суров петрол и част от близкоизточния петрол в резултат на това бе изместен на тези два пазара и потече към Европа.

Мисля, че ОПЕК+ и близкоизточните страни в него трябва да вземат някои много трудни решения, да водят трудни разговори и да правят тежки признания. Решението какво да правят с производството през август смятам, че ще бъде последното лесно за ОПЕК, защото трябва да помислят и как да запазят коалицията от 19 страни цяла. Щом няма да има конкретни квоти на производство.

И другите близкоизточни страни дали ще са доволни, че индийският и китайският пазар са завладени от Русия?