Mastercard пусна плащания с биометрия, част 1

Нейт Ланксън

19:38 | 18 май 2022
Преводач: Петя Кушева

 

Ако имате лице, MasterCard смята, че имате всичко, което необходимо, за да извършвате безконтактни плащания в супермаркетите. Ще го разуча по-добре.  

"Днес обявяваме напълно нови биометрична програма за касово плащане. Това, което тя прави, е че ви позволява като потребител да платите с лицето си или да платите с дланта си, когато сте в магазин", казва Аджай Бала, президент на кибер раузнаване, Mastercard.

Единственият въпрос, който имам относно биометричните данни е, че ако забравя паролата си, мога да я сменя. Имам само едно лице. Така че какъв е рискът лицето ми да бъде компрометирано и изведнъж да не мога да си намеря ново лице.

"Начинът по който работи е, че след като направите регистрацията си в пргорамата всъщност остава като ваш токън-пълномощно. Така че лицето ви и данните за него никога не напускат вашето устройство", казва Бала.

Отлично. Мога ли да видя демонстрация на това сега. Много ми е интересно да го видя.

Чух много за тази система за касово плащане. Бих ли могъл да държа снимка, да речем, на брат ми, който прилича малко на мен. Мога ли да държа разпечатка на лицето му, за да се опитам да измамя това или има вградена технология, която прави това невъзможно?