САЩ с нови санкции срещу Газпромбанк

Вони Куин, Bloomberg

19:54 | 9 май 2022
Преводач: Мария Попова

Лидерите на Г-7 обещаха да забранят вноса на руски петрол заради войната в Украйна. Групата заяви, че е решена да преустанови използването на руски енергийни суровини “стройно и по график“, за да се даде време за намиране на други доставчици. Решението идва в навечерието на Деня на победата в Русия, който отбелязва победата над нацистка Германия във Втората световна война.

Саудитска Арабия намали цените на петрола за азиатските купувачи спрямо рекордния връх при намаленото търсене заради мащабния локдаун в Китай. Държавната Saudi Aramco понижи цената за барел лек петрол за Азия с почти 4 долара за май. Понижени са и цените за всички сортове за северозападна Европа, докато цените за американските купувачи си остават същите.

Съединените щати забраниха на американски консултантски и счетоводни компании да работят с Русия и наложиха свои санкции на Газпромбанк като част от нов пакет санкции срещу Москва. Новите ограничения включват и контрол над износа на индустриални стоки, ограничения за трите водещи руски държавни телевизии и още визови ограничения.

Китайският премиер Ли Къциян предупреди за сложна и сериозна ситуация със заетостта докато Пекин и Шанхай затягат ограниченията заради ковид. В съботното си изявление, Ли подчерта необходимостта от стабилизиране на заетостта като ключова подкрепа за икономиката. Предупреждението на премиера идва след като безработицата в страната достигна 5,8% през март. То е най-високото от май 2020.