ЕК обяви новите санкции за Русия

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

11:30 | 6 април 2022
Обновен: 16:19 | 6 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Първо, ще наложим забрана за внос на въглища от Русия за 4 млрд евро на година.

Това ще спре друг важен източник на приходи за Русия.

Второ, пълна забрана за транзакциите за четири големи руски банки. Сред тях и ВТБ, втората най-голяма в Русия. Тези четири банки, за които напълно спряхме достъп до пазарите, държат 23% пазарен дял в банковия сектор в Русия.

Трето, забрана руски кораби и оперирани от руски компании кораби да бъдат приемани в пристанищата на ЕС. Някои изключения ще се прилагат за кораби, носещи основни продукти като земеделски, хранителни, хуманитарни помощи и енергийни товари.

Освен това ще предложим забрана за работа на руски и беларуски транспортни оператори по суша. Тази забрана драстично ще ограничи възможностите на руската индустрия да получи важни стоки.

Четвърто, нова, целенасочена забрана за износ за 10 млрд евро в области, в които Русия е чувствителна. Например квантови компютри, модерни полупроводници, както и важно машинно и транспортно оборудване.

Пето, конкретни нови забрани за внос за 5,5 млрд евро, за да бъдат прекъснати паричните потоци на Русия и нейните олигарси от стоки като дървесина и цимент, морски храни и алкохолни напитки. По този начин спираме напълно пропуска между Русия и Беларус.

Шесто, предприемаме редица много целенасочени мерки. Например общоевропейска забрана за участие на руски компании в обществени поръчки в страните-членки, както и изключване на всякаква финансова помощ, било европейска или национална, за руски публични компании. Защото европейските данъкоплатци не могат да се дават на Русия под каквато и да е форма.