Украинските бежанци са изправени пред несигурно бъдеще

Войчех Москва, Bloomberg

19:30 | 15 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Намирам се на ж.п. гарата във Варшава, една от транзитните точки за украинците преминали границата през последните 24 часа. Тук те могат да пренощуват, да получат безплатна прясна храна и да вземат билети за крайната си дестинация, която и да е тя.

След нападението на Русия над Украйна, 1.5 млн души са пресекли границата на ЕС и са влезли в Полша. Около една-трета от тях са във Варшава, двумилионен град. Над 100 хиляди души преминават украинско-полската граница при Пржемисъл. Много други се озовават в централна Варшава, преди да продължат към по-далечна дестинация, някъде на запад.

Украинците, с които разговарях искат основно едно нещо – някаква безопасност. Жените с малки деца, с които говорих тук са много травмирани. В момента не мислят какво ще правят в дългосрочен план. Мислят къде ще прекарат следващите 24-48 часа, след като са били принудени да напуснат родината си.

Капацитетът на Полша да приеме бежанци вече се запълва. Страната е приела 1.5 млн бежанци. Но няма много място за тях, въпреки усилията на правителството и доброволческите групи.