Как крипто борсите тълкуват на кои закони да се подчиняват

Емили Чен, Сонали Басак, Bloomberg

12:00 | 3 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите? Как крипто борсите тълкуват на кои закони да се подчиняват?

Освен Министерството на финансите, и сенатори-демократи искат Министерството на финансите да следи отблизо крипто и санкциите по света. Но ако разгледате някои от най-големите борси, Binance например казаха, че спазват санкциите. Coinbase в САЩ също казва, че ги спазват. Както и FTX.

Но има един проблем.

Има много борси по света, където се търгува безграничното крипто. Въпросът е дали имат сред тях такива, които не прилагат американските и международни санкции? И доколко американските и европейски регулатори могат да ги покрият? Освен че признават, че някои от тях може би нямат възможност да идентифицират клиентите си, нямат и опита да следят какво става в клиентската база.

 

Попитах зам.-главния прокурор на САЩ Лиза Монако за това. Как крипто борсите работят с администрацията и Министерството на правосъдието не само да стигнат до тези луксозни яхти и джетове, и апартаменти, но и да крипто.

"Имаме нужда от сътрудничество, имаме нужда да се мисли и действа правилно на крипто борсите и сред другите бизнеси. Това трябва да продължава. Ако не – хората, бизнесът ще се окаже под нашия прицел", каза Лиза Монако.

В трудно положение ли са тези борси? Колко лесно може да се открие дали потребителите ти са руснаци, руски олигарси или не?

Интересен въпрос, защото в големия брой борси и веригите на преводите през тях, може да има лица, обект на санкции, които теоретично може да основат фирма някъде под чуждо име, в чужда страна и да правят транзакциите през нея.

Проследяването на крайния потребител ще бъде трудно през всички тези многобройни борси. При екипите, които имат.

Знаем, че много от тях съвсем наскоро започнаха да наемат повече хора. Но дали наистина имат начини да проследяват кои са крайните потребители?