3 причини абонаментите са бъдещето на игрите

Нейт Ланксън, Bloomberg

21:30 | 21 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Защо отне толкова време на компании като Microsoft, за да осъзнаят, че абонаментите за видео игри ще са бъдещето на цялата индустрия?

Нека разгледаме три ключови елемента, които се промениха през последното десетилетие и буквално промениха играта.

Първо, това бяха широколентовите скорости и капацитета на харддрайва. Една съвременна игра може да отнеме място за съхранение от над 100 гигабайта.

За сравнение, един филм на Ultra HD 4K стриймван по Disney+, например, може да е между 10 и 20 гигабайта. Такива файлове бяха твърде тежки за сваляне, за да иска масовият потребител да го прави, а това означава, че общоприетата алтернатива бяха дисковете.

Но на развитите пазари с гигабитови фиброоптични връзки и неограничени квоти за сваляне, това вече не е пречка. Някои игри за конзоли могат да се играят докато се инсталират, защото устройството просто сваля първо началото на играта.

Гейм стрийминга още повече намалява проблемите като услугите за облачни игри на X-Box, PlayStation Now и GeForce Now просто ви стриймват играта в реално време, докато играете – без да се изисква предварително сваляне на играта.

Вторият елемент, който се промени са мобилните плащания вътре в приложенията. Сега, внимавайте: когато Аpple и Google започнаха да позволяват компаниите да предоставят приложенията си безплатно и да изкарват пари с подобрения и характеристики, те бавно, но напълно промениха начина, по който потребителите подхождат към безплатните и платените игри.

Ние изцяло свикнахме да се изкушаваме от привлекателни кадри или описания и да сваляме приложения, игри или услуги и да им се радваме безплатно… поне за известно време.

Игрите държат най-високия процент плащания в магазините за мобилни приложения, а повечето от тях са за игри, които първоначално са били безплатни.

С решаването на проблемите с широколентовия сигнал и мястото за съхранение, моделът „пробвай без да купуваш“ има смисъл да превземе и игрите за конзоли и компютри.

Третата промяна са масовите продажби, които тласкат настроението на потребителите към абонаментите като цяло.

Моделът просто работи! Дайте ми достъп до всичко и аз ще ви плащам ежемесечно, за да ме оставите на мира!

Инвеститорите също харесват идеята доколкото така по-лесно се прогнозира растежа, а и има по-малък риск отколкото да разчиташ на едно голямо заглавие за годината, което да донесе всички печалби. И когато се добави и пълния каталог от игри и игрите от всички конзоли и компютри, за потребителите това е черешката на тортата що се отнася до стойност.

Така стигаме до днес и въпроса защо компании като Microsoft купуват студия като ZeniMax, Bethesda и Activision? Да, заради Call of Duty и Skyrim, които привличат нови абонати, но също и за огромните каталози на всички игри, които дават възможност хората да плащат и да играят.

Конкретно за Microsoft това е и начин да популяризира своята облачна архитектура Azure, която захранва гейминг услугите на X-Box.

Ако се върнем назад, беше неизбежно абонаментите да превземат и видеоигрите, но има няколко въпроса без отговори и тези отговори трябва да се намерят.

Например стратегията на Sony винаги е била да се придържа към пускането на страхотни игри, които изискват единствено техните конзоли и така да привличат потребители.

Дали Sony може да накара хората да продължат да си купуват PlayStation, ако те знаеха, че могат да имат достъп стрийминг каталога на X-Box или обратното?

Освен това, много игри излизат в поредица от няколко издания или разширени версии, така че като част от абонамента за играта вие получавате основното заглавие, но искате допълнителни нива или костюми, или оръжия ще трябва да платите още малко на разработчиците, за да ги отключат.

Това вече се случва, разбира се, но мобилният геймиг ни показа, че това е врата, която може да се отвори още по-широко. Какво мислите вие за абонаментите за игри? Все още ли предпочитате директната покупка?