Стрийминг победители и победени, част 1

Кевин Майер, изп.директор на Candle Media Co

11:11 | 15 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Нека започнем с видео стрийминга. Познавате това толкова добре. Помогнали сте да стане масов, да има модел на материала и съдържанието, което Disney има сега. Видяхме, че Netflix се препъна малко. Абонатите на Disney се увеличават и намаляват от месец на месец, от тримесечие на тримесечие. Но като цяло прекалено много ли са играчите на този пазар? Трябва ли да има някакво консолидиране или отпадане?

Дейвид, благодаря за поканата. Бих казал, че пазарът на стрийминг услугите в световен мащаб продължава да расте. Така че сте прав като посочвате, че през някои месеци ръстът на абонатите е по-висок, а други по-нисък. Има и нещо, наречено "отпадане", при което абонатите прекратяват абонамента си временно или за постоянно. Така че има вътрешни особености на бизнеса и на американския пазар, където аз прекарвам по-голямата част от времето си, има известна зрялост, защото стрийминг услугите съществуват от дълго време.

Но ако погледнете глобално, има много пазари по света, на които тези стрийминг услуги току-що стартират или все още имат голям растеж пред себе си.

Така че в глобален план ще видите доста продължителен стабилен растеж на водещите стрийминг услуги.

Въпреки това не всички от тези стриймъри, които имат претенции да бъдат големи глобални и успешни могат да го постигнат. Имате големите играчи - Netflix очевидно, Disney+ вече е успешен. Не виждам да бъде изместена по някакъв начин. HBO Max, Amazon чрез Prime има над 100 милиона абонати. Така че има големи големи играчи. Въпросът е, че някои от тези по-малки играчи се опитват да си пробият път в световен мащаб, но дали могат да успеят? Ще видим някои консолидации, а някои просто ще отпадат с течение на времето.