Roche определя персонала като затруднение

Северин Шван, директор на Roche

12:15 | 8 февруари 2022
Преводач: Петя Кушева

Северин, до края на миналата година Novartis притежаваше голяма част от вашата компания, а Roche изкупи обратно тези акции в края на миналата година. Сега, когато се е уталожил прахът от тази сделка, какво означава това за промяната в стратегията ви? Какви предимства се откриват? Какво можете да използвате сега с тази нова свобода или с това разделяне на връзките на тези две големи компании?

Всъщност това не оказва никакво влияние върху нашата стратегия или ежедневните ни операции. Както знаете, по-голямата част от акциите вече са собственост на семействата-основатели. Така че след обратното изкупуване на акции има технически последици. Има ефект на ръст, защото сега имаме по-малко акции. Но няма никакво значително въздействие върху нашата стратегия или върху дейността ни.

Северин, позволете да Ви попитам малко повече за интересните коментарите, които правите за ковид и предположенията ви по този въпрос. Преди това казахте, че сте изправени пред безпрецедентни предизвикателства по отношение на търсенето на ковид тестове.

Дадохте актуализирани насоки за това как очаквате да се развие търсенето по отношение на различните видове тестове. Дали все още сте изправени пред тези предизвикателства и ако да, какви са те? Дали са свързани с това да се сдобиете с подходящите материали и други подобни? Или този натиск отслабва?

Все още има много голямо търсене на диагностични тестове. Всъщност търсенето в момента е по-голямо от предлагането и това се дължи в голяма степен на последната вълна на омикрон.

Това, което трябва да кажа е, че Roche е много добре позиционирана тук, защото в допълнение към високото търсене на тестове и инструменти, другото затруднение всъщност е персоналът.

Много лаборатории буквално не могат да правят тестовете поради липса на персонал. А ние сме компанията с най-автоматизираните системи и това ни дава конкурентно предимство и помага на лабораториите ни да имат по-висока производителност на тестовете.

Но търсенето продължава да бъде много силно. Прогнозираме много силно търсене за първото тримесечие. След това нашето предположение е, че то ще се забави. Но за момента търсенето е много високо.