МФ на Украйна: Киев може да се справи с всякакви случаи, част 1

Серхий Марченко, министър на финансите на Украйна

17:00 | 7 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Започва поредният кръг от преговори, воден от европейска страна от френския президент Макрон, който ще разговаря с президента Путин след разговорите с президента Байдън. Какви са надеждите ви, че френският диалог може да удължи преговорите за предотвратяване на война?

. Знаете, че настоящата ситуация е силно турбулентна, но съм убеден, че с подкрепата на нашите международни партньори ще можем да отбележим напредък.

Първо, бих искал да благодаря на всички наши международни партньори – съединените щати, Великобритания, Франция, които успяха да създадат силна подкрепа за Украйна, както и програмите на Международния валутен фонд и Европейския съюз, подкрепата на Канада, Германия и други партньори, които правят всичко по силите си да подкрепят Украйна. Сега, след като не сме сами, знаем, че ще можем да се справим с всички евентуални ситуации.

Дали техните коментари са от помощ? Защото от страна на САЩ и Великобритания чухме доста тревожни и крайни думи за цената, която ще плати Русия, ако нахлуе в Украйна, докато Русия продължава да твърди, че няма намерение да го прави. Помагат ли подобни изказвания от страна на САЩ и Великобритания или има опасност те да повишат напрежението и да влошат ситуацията?

Понякога информацията може да ни повлияе, защото през последните месеци забелязваме известни усложнения. Но в по-широка перспектива, се вижда, че Украйна е в турбулентна ситуация и е в тази ситуация от 2014. Така че, за нас това не е нещо ново. Не искаме да правим прогнози дали Русия ще нахлуе в Украйна или не. Това не зависи от нас. Но виждайки силната подкрепа от нашите международни партньори, това може да подкрепи енергията ни и да създаде силна воля в самата Украйна.