BofA: Китай няма лесно да постигне оптимистична прогноза

Хелън Чао, главен икономист за Голям Китай, BofA Global Research

16:30 | 31 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Искам най-напред да разбера какво мислите за PMI данните от уикенда. Като оставим настрана сезонността, колко зле бяха те?

Трябва да кажа, че цифрите вероятно не са така силни. Индустриалното производство остава над 50, обявено беше, че е 50,1, но проблемът е в детайлите. Страхувам се за новите поръчки, които намаляват. Освен това заетостта би трябвало да изглежда добре, според националното статистическо бюро в Китай според данните за декември.

Сега обаче данните за януари в този конкретен PMI показват, че също се смекчава.

В момента вие сте едни от най-песимистично настроените на Уолстрийт в прогнозата си за ръст за 2022г. Вие сте солидното дъно на всеобщото мнение. А сега казвате, че е време за ревизия нагоре. Обяснете ни. Тръгнахме от 4%, а сега говорим за близо 5% ръст тази година. Кое води този ръст?

Да, ние си повишихме прогнозата за ръст за 2022г от 4% на 4,8%.

Най-големият фактор обаче не е особено вълнуващ. Главно заради данните на отделните пазари за четвъртото тримесечие на 2021г. Имаше ревизия и за траекторията на 2022г.

Това сравнение с минали данни тласна нагоре цифрите.

Все още се тревожим за ръста. Това не означава, че сме супер оптимисти или че ръстът ще бъде много по-висок. Просто вижте окончателната прогноза, която остава под 5% в момент, когато правителството почти сигурно ще представи официална прогноза за 5% или повече ръст.

Това вероятно показва, че според нас има голяма вероятност да не постигнем лесно тази цифра, освен ако не направят още облекчения в политиките.