Atlantic Council: След Олимпиадата Русия и Китай ще действат едновременно

Ариел Коен, старши анализатор Евразия, Atlantic Council

13:00 | 25 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Нека започнем първо защо и най-важното – колко президентът Байдън и САЩ имат нужда от подкрепата на НАТО, за да изпълнение на стратегията си?

Да изясним: САЩ даде ясно да се разбере, че ние не искаме да се бием с Русия. Дали това решение е добро или не, няма да има войници на място в Украйна, които да стрелят срещу руснаци.

Второ, за да се осигури помощ за Украйна ни е нужна една важна страна от НАТО: Германия. Германия даде ясно да се разбере, че не иска да доставя оръжия, не иска да спира газа от Северен поток-2. Този гигантски газопровод за 55 млрд кубични метра годишно, за която предишната администрация на Меркел обеща на Байдън, че ако Русия влезе в Украна, ще го спре.

И трето, европейците не искат да използват системата за разплащания SWIFT, за да накажат Русия.

Както остава – не много.

Може да спрем да търгуваме руски дълг. Можем да спрем да доставяме всякаква технология за Русия, което е критично важно за разработката от тях на петролните и газови резерви, особено офшорните и в пермафроста.

Така че можем да ги ударим икономически, но те седят на 500 млрд златни и валутни резерви и мислят, че могат да оцелеят известно време.

И отхвърлиха предишните санкции. Имаме новина. Знаем, че Путин отново и отново отрича да планира нападение. Джеп Псаки, говорителката на Белия дом каза, че няма план за военна евакуация на американските граждани от Украйна. Но какво следва след това? Как следва? Дали е ред на Путин да направи следващия ход? Какви отношения може да се развият? Например да потърси Китай?

Точно така, той отива на 4 февруари в Китай, привидно за откриването на Олимпиадата. Ще си говорят със Си Дзинпин. Не вярвам да се опита да провали шоуто на Си и да нахлуе преди Олимпиадата.

Според мен в най-лошия случай след Игрите Русия и Китай ще действат едновременно. Китай срещу Тайван и Путин срещу Украйна.

Представете си тези двама бойци застанали гръб до гръб. Единият атакува на изток и другият на запад. Това е най-кошмарният ни сценарий.

Разбира се, не само в две диаметрално противоположни части на света, но и с много различна структура на силите.

Украйна е предимно конфликт на сушата с елементи на военновъздушна отбрана и военновъздушни сили, ракети и т.н.

Китай-Тайван, това е главно морска операция.

Така че имаме нужда от американския флот и ВВС в Азия и имаме нужда САЩ да защитава нашите съюзници в Европа, предимно със сухопътни части. Както казах Германия не помага в тези операции около Русия.