Парковете на Disney смесват дигиталния с реалния свят, част 2

Кърин Синха, основател и директор на Illumix

18:30 | 21 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

Доколко вероятно е според Вас Disney да слее своята марка с други марки? Ще мога ли да прескоча от Обединеното кралство в Universal Studios и ако не, метавселената ще бъде ли наистина мястото, където ще мога да преживея всичко от Интернет?

Има някои неправилни схващания за мета вселената, движени главно от поп културата.

Първо, мета вселената е един напълно виртуален свят, който ще замести физическата ни реалност. Но в Illumix не вярваме в това, а вярваме, че истинската сила и потенциал на мета вселената е в обединяване на дигиталния и физическия свят, както видяхте в тези видеа. И точно такава възможност създават нашите технологии.  Правим възможно взаимодействието.

Другата част е концепцията, че тези светове ще станат напълно взаимоуправляеми, един монопол. Именно това говорят хората за мета вселената.

А ние смятаме, че развитието на мета вселената ще протече подобно на мобилните приложения и ще има различни метавселени за различни случаи. Може да има различно място или начин, по който работим спрямо начина, по който общуваме или играем, както и няколко версии на тази потенциална аудитория.

Така ще изглежда бъдещето – няколко различни пласта или версии на света, в които можем да влизаме и излизаме.

Каква според Вас е най-голямата бариера в момента между живота днес и мета вселената на бъдещето? Хардуер ли е или e повтаряне на продукт? Фактът, че очилата за добавена реалност все още не съществуват? Или е въпрос на софтуер?

Очевидно хардуерът и очилата ще играят важна роля, за да стане тя популярна, но мисля че повече е свързано с технологиите и конкретно с взаимодействието.

Технологиите все още не са на етап, в който дигиталното и физическото взаимодействие отключват реална стойност. Ако погледнете къде добавената реалност и дигиталната и дигиталната физическа реалност са имали най-голямо въздействие и най-силно са докоснали масовия пазар, това са социалните мрежи.

Това са Snapchat и Instagram, които са станали ежедневна употреба и място за взаимодействие между хората.

Това ще създаде технология с по-високо качество, която има реална прецизност и отключва стойност за марката, но при вече съществуващи случаи на приложение.

Независимо дали става дума за съществуващите случаи на използване важно е, когато физически отивате в среда за отдих или дори когато купувате нещо в уебсайт за електронна търговия да можем да вкараме това значимо цифрово физическо взаимодействие в близост до мястото на покупката. Мисля, че това е бъдещето, в което всички тези различни начини на живот ще имат дигитален физически компонент.