ЦБ на Швейцария признава за слабости на жилищния пазар

Томас Джордан, президент на ЦБ на Швейцария

16:00 | 17 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Сега за швейцарския франк, който е на 1,04 за евро и май не се намесихте много в последните седмици, но все още казвате, че сте готов за намеса, ако франкът поскъпне силно. Кое ще ви накара да кажете, че е скъп?

Първо не коментираме краткосрочните интервенции. Публикуваме съответните актуални данни навреме.

Швейцарският франк остава високо оценен.

Имаме номинално поскъпване. Което вече подчертава, че франкът е високо оценен.

Но имаме и инфлационни разлики.

Така че все още вярваме, че швейцарският франк е повече или по-малко реално на същото ниво. Това означава и че е скъп и трябва много да внимаваме за него, за да избегнем ситуация, в която стане отново твърде силен и инфлацията – отново негативна в Швейцария.

Кое е това ниво? Май няма да ми кажете.

Не, няма. Следим и анализираме ситуацията постоянно и след това решаваме каква е подходящата монетарна политика. Винаги с цел запазване на ценовата стабилност в Швейцария.

 

Накрая колко се тревожите за жилищния пазар в Швейцария. Той преживява бум дори и в тази пандемия. При това положение реактивирането на контрацикличните капиталови буфери за банките е добра идея?

Винаги анализираме дали контрацикличните капиталови буфери не трябва да се активират. Това следим постоянно.

По отношение на оценките, те разбира се са повишени. Имали сме високи цени на жилищата и преди пандемията, което бе леко изненадващо: макар че имахме рецесия, цените на жилищата скочиха.

Това е и причината да казваме ясно, че имаме слабости на жилищния пазар. И е много важно банките, инвеститорите и собствениците на жилища да държат достатъчни буфери, за да могат да поемат евентуални загуби.