Антитръстово дело срещу Nvidia в САЩ

Джулиет Сали, Bloomberg

14:27 | 3 декември 2021
Преводач: Петя Кушева

енатът на САЩ предотврати блокиране на правителството като гласува разходите за администрацията, които сега отиват при президента Байдън за подпис. 
Гласуването с 69 срещу 28 гласа последва ден на преговори между лидери на Сената и консервативни републиканци. Демократите се съгласиха да гласуват поправка за блокиране на задължителното тестване за Covid и ваксинация за големи работодатели въведено от администрацията на Байдън. Поправка, която в крайна сметка се провали. 

Щатът Ню Йорк съобщи за единайсет хиляди и триста нови случая на Covid-19, най-много от януари насам. Десетки болници са с почти пълнен капацитет. 
Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че нюйоркчани трябва да приемат, че вариантът омикрон се разпространява в града. Посетител от Минесота, който е присъствал на многолюден конгрес миналия месец вече е с положителен тест за този вариант. 

Американските антитръстови власти заведоха иск за блокиране на предложеното от Nvidia поглъщане на базираната в Обединеното кралство ARM за 40 милиарда долара, заявявайки, че сделката ще навреди на конкуренцията на пазара на полупроводници. Федералната търговска комисия казва, че действа, за да предотврати задушаването на иновационните технологии от следващо поколение от конгломерата за чипове. ARM е собственост на  Softbank и лицензира технологията си на стотици компании без да се конкурира с никоя от тях.

Официален надзорен орган казва, че Обединеното кралство не е успяло да въведе мерки за защита на данъкоплатците, изложени на близо 5 милиарда паунда измамни бизнес заеми. От Сметната палата съобщават, че правителствената програма за заеми през пандемията, въведена през май 2020 г е била предназначена да се отпускат бързи заеми с ограничени проверки и без кредитни проверки. В доклада се казва, че промените са дошли твърде късно, за да предотвратят високите брой измами.