Енергийната криза в Сингапур предизвиква волатилност

Вони Куин, Bloomberg

12:39 | 3 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Сингапур е изправен пред силна волатилност в цените на едро на електроенергията след като зависимата от внос държава се сблъска с глобалната криза в енергетиката. Цените на едро за електроенергия скочиха с почти 1300% в рамките на два дни преди отново да се понижат. Инвеститорите казаха, че спад в доставките на газ от Индонезия е довел до прекъсвания в някои електроцентрали в Сингапур, а други са затворили за извънпланова поддръжка.

Съединените щати съобщават за множество случаи на заразени с омикрон в Ню Йорк и Колорадо. Пет са потвърдените случаи в Ню Йорк и кметът Бил Деблазио заяви, че хората трябва да знаят, че вирусът се разпространява там. Щатът Ню Йорк съобщи за над 11 хиляди новозаразени, което е най-високият брой от януари насам. Над 56 болници в щата обявиха, че разполагат с 10 или по-малко процента свободни легла.

Белият дом иска да обедини своите съюзници в борбата срещу използването на технологиите за следене за предполагаемо нарушаване на човешките права в Китай и други държави. По време на срещата на глобалните демокрации през следващата седмица, администрацията на Байдън ще обяви инициатива за предотвратяване разпространението на технологии за проследяване и контрол над гражданите. Официално не е казано кои държави ще се присъединят към инициативата.

Антитръстовите регулатори в САЩ са поискали от съда да блокира предложеното от NVIDIA придобиване на ARM на стойност 40 милиарда долара. Те твърдят, че това ще нанесе вреди на конкуренцията на пазара на полупроводници. FTC казва, че предприема тези действия, за да попречи на конгломерата за чипове да задуши бъдещите иновации за технологиите от следващото поколение.  ARM е собственост на SoftBank и лицензира технологията към стотици компании без да се конкурира с която и да е от тях.