Мисти Коупланд описа черните балерини

Мисти Коупланд, автор и балерина

21:29 | 2 декември 2021
Преводач: Кирил Петков

Много съм горда. Имам чувството, че това е творбата на живота ми.

Исках да достигна до хора отвъд сцената и да използвам платформата и гласа си, за да разкрия историята на афроамериканските балерини.

Танцувам балет от 13-годишна.Често бях единственото черно момиче в класа по класически танци. После станах част от американския балет и бях единствената чернокожа трупата през първото десетилетие от кариерата ми. Трябваше да го направя, заради чувството за принадлежност и за да имам чувството, че вземам правилни решения. Открих невероятно голяма част от историята ни, тази на черните балерини, която не бе документирана в четиристотинте години на балета.

Пишете за 27 балерини. Има ли някоя, с която се свързвате най-много, за която мислите на сцената или извън нея?  Някоя, към която се връщате?

Трудно е да се каже. Всяка от тях повлия живота ми. Това не са всички афроамерикански балерини.  Списъкът не е пълен.

Но ако трябва да избера, то бих избрала Рейвън Улкинсън, която почина преди няколко години. Тя навлезе в живота ми. Тя е афроамериканска балерина, танцувала през 50-те години на 20в. Била е в Руския балет на Монте Карло.

Тя бе първата черна балерина в тази трупа и е преодоляла много препятствия и расизъм. Както и в южните щати, включително съпротивата на Ку Клукс Клан.

Неща, които не бих могла да си представя.

Тя ми даде шанс да повярвам, че мога да съм класическа балерина и че бъдещето ми е по-ярко от представите ми.

Като научих историята ѝ, разбрах, че съм част от нещо по-голямо и това ме мотивира да продължа.