Първи случай на Омикрон в Калифорния

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

11:00 | 2 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Първият потвърден случай в САЩ на варианта Омикрон бе засечен в Калифорния. Центърът на превенция на заболяванията каза, че пациентът е жител на Сан Франциско, който се прибрал от Южна Африка. Той е бил напълно ваксиниран и има леки симптоми. Новият вариант бе открит в 20 територии. Южна Африка почти удвои броя на случаите за ден до 8000 с развитието на новия щам.

Женската тенис асоциация спира незабавно всички турнири в Китай, включително и в Хонконг. Причината е, че Пекин не успя да успокои тревогите за свободата и здравето на тенисистката Пън Шуай. Случаят се повдигна преди месец с пост в социалните медии, в който китайският вицепремиер бе обвинен в сексуално насилие.

Китай и САЩ се готвят за разговор по телефона през януари на топ военни представители на фона на засилените напрежения около Тайван. SCMP каза, че разговорите ще бъдат между министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайския му колега. Сред темите може да бъде контрола над въоръжаването.

Meta съобщи, че е свалила от базираната в Китай мрежа над 500 акаунта във Facebook, които разпространявали фалшиви новини за опитите на САЩ да обвини Пекин за пандемията от Covid. Онлайн кампанията е включвала фалшив профил на швейцарския биолог Уилсън Едуудс, според който САЩ натиска СЗО да обвинят Китай за вируса. Швейцарското посолство в Пекин каза, че няма гражданин на Конфедерацията с такова име.