Байдън и Си призоваха за сътрудничество, част 1

Дерек Уолбанк, Bloomberg

09:30 | 17 ноември 2021
Обновен: 10:57 | 17 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Как разбирате казаното конкретно за Тайван? Дали това е само утвърждаване на американската политика или подсказва нещо друго?

Категорично, това е утвърждаване на политиката на САЩ и от американска страна няма намерение за сигнал за нещо различно. За мен, то е отражение на факта, че встъпителното изказване беше на Китай.

Но определено, разговорът проведен между Си и Байдън беше много продължителен, беше по-дълъг отколкото мнозина очакваха. И двете страни го описаха като „сърдечен разговор“, в който е имало различия, но различия винаги е имало в тези отношения.

В разговора от три часа и половина не бяха решени всички тези различия, но смисълът тук е да се направи опит за очертаване на рамка от ангажименти.

Байдън обича да казва, че не иска конкуренцията да се превърне в конфликт.

И това е довод, който беше силно подчертан. Двамата се опитват да намерят път за в бъдеще – направени са някои малки стъпки, има обнадеждаващи сигнали, които могат да  се изтълкуват като напредък още сега или през предстоящите дни и седмици.

Ще трябва да изчакаме, за да видим какво развитие ще получи всичко това. Така че, нищо важно не беше казано, но определено се чуха положителни коментари от срещата въпреки че далеч не всички проблеми са били решени.