Байдън и Си призоваха за сътрудничество, част 2

Дерек Уолбанк, Bloomberg

09:00 | 17 ноември 2021
Обновен: 12:58 | 17 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Наистина е интересно, защото срещите между САЩ и Китай следват стриктен сценарий. Срещата започва с рецитация на фрази, които са ключови за разбирането на всички относно взаимоотношенията.

Но Байдън и Си са двама души, които може да не са си особено близки, обаче определено се познават отдавна, те отдавна са на сцената на световната политика. Смятам, че основният проблем от американска страна е нежеланието за каквато и да е двусмисленост.

Когато САЩ предприема ход, когато Китай предприема ход те искат пълно разбиране за това какво се опитва да направи другия. Има огромно неразбиране на това какво се опитват да направят те.

И от двете страни видяхме коментари в този дух, но според мен, особено от китайска страна видяхме коментари за това какво се опитва да направи САЩ, които нямат абсолютно нищо общо с онова, което се опитват да направят Съединените щати.

Затова и, ако на ръководно ниво и двете страни успеят да седнат в една стая или поне да са в една и съща сграда ще е много полезно щом целта е да се установи някаква рамка, по която не бихте искали да има неразбиране и това да се превърне в катастрофа.

Определено има много капани и е много лесно да се падне в някой от тях, а точно това не ни се иска да се случи.