Мястото на Apple в метавселената, част 1

Марк Гърман, Bloomberg

10:50 | 17 ноември 2021
Обновен: 13:02 | 17 ноември 2021
Преводач: Вера Рашева

Както писах в моя бюлетин „Power On“ в неделя, Apple срещу Meta или Facebook ще бъде голямата битка за метавселената.

Следващата година и двете компании ще пуснат на пазара своите първи основни продукти, насочени към т.нар. метавселена.

Догодина Meta пуска висок клас слушалки за смесена реалност, с цена вероятно около хиляда долара, проект, който в момента наричат „Project Cambria“. 

Apple ще представи своите AR-VR слушалки за смесена реалност следващата година.

И двата вида слушалки ще са изключително мощни, с фокус към дистанционната работа, гейминга, гледането на съдържание, триизмерните приложения — всички полезни неща, които искате да има в една метавселена.

Tова ще стане реалност следващата година — не поради факта, че го прави Meta, а понеже Apple също го правят, както уточняват от Morgan Stanley.

Apple е със същите амбиции — да властва над тази виртуална и разширена реалност, в която е и Meta, вероятно и в по-голям мащаб. Обаче AR Glasses ще се появят след няколко години.

Разликата се състои в това, че Facebook няма друг избор освен да се опита наистина да доминира в тази категория. За Apple това е черешката на тортата.

Проблемът при Facebook е, че взе необратимото решение да не се опитва да доминира по отношение на мобилните устройства.

Знаете ли, когато Apple набираха скорост с iPhone, когато се популяризираха iPhone и Android, Facebook, също като Amazon, отказа да участва. Направи няколко опита, но се провали напълно.

Ето защо чрез метавселената Facebook иска да властва над технологичните пазари, точно както Apple има iPhone, Apple Watch, таблет.

Наред с компютрите с Windows, както и редом с реалния пазар на лаптопи и настолни компютри, Facebook иска да превърне  метавселената в своя основна категория. Според Facebook това е следващата  основна категория при технологиите. 

Apple се опитват да властват над всяка една категория. Ето защо те ще направят същото.