Българска софтуерна компания с амбиции да стане еднорог

Орлин Радев, съосновател на AMPECO, Бизнес среща, 17.03.2020

20:34 | 17 март 2020
Орлин Радев, съосновател на AMPECO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Орлин Радев, съосновател на AMPECO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

AMPECO е българска компания, която разработва два софтуерни продукта. Единият е за управление на споделени превозни средства - скутери, велосипеди и автомобили, а  другият е за управление на зарядни станции за електрически превозни средства. Повече за дружеството и неговата дейност разказа Орлин Радев, съосновател на AMPECO, в предаването “Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

Радев посочи, че основният фокус на компанията за момента е пазарът в Англия. Клиентите си дружеството намира чрез лични срещи и активно използване на социалните мрежи.

“Бизнес моделът ни е на абонаментен принцип”, обясни гостът.

Той отбеляза, че първоначалната инвестиция е в размер на 250 хил. евро, която дружеството получава от ангел инвеститор. “Предстои да затворим кръг от дялово инвестиране от инвестиционен фонд”, добави Радев.

“В България все още няма компания еднорог, но имаме амбициите да сме в групата, която ще даде пример и посока за това как се прави такава компания у нас”.

Гостът поясни, че основната цел на дружеството не е да стане еднорог, това би трябвало да е естествена част от развитието му.

“Ако погледнем достатъчно напред и сме постигнали целите си, би трябвало това да се случи”.

По отношение на електрическата мобилност Радев разказа, че в Европа най-развити са Холандия и скандинавските страни, чиито пазари обаче са малки. По неговите думи най-големият пазар с бърз растеж е Великобритания, следват го Германия и Франция.

Според Радев предизвикателствата пред споделената мобилност са свързани с нагласата на потребителите и регулациите.

“По-евтиният петрол не е от значение за развитието на пазара”, смята гостът, тъй като потребителите са все по-ангажирани към околната среда.

Вижте целия разговор във видео материала.