За успешния дигитален продукт се изисква повече психология и по-малко дизайн

Димо Георгиев, основател на студио UXP, Бизнес среща, 26.02.2020

21:04 | 26 февруари 2020
Димо Георгиев, основател на студио UXP. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димо Георгиев, основател на студио UXP. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един дигитален продукт е успешен, ако потребителят, който го използва, иска да разкаже на всички за ползите му. За това се изисква повече психология и по-малко дизайн. Това каза Димо Георгиев, основател на студио UXP, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Георгиев разказа, че идеята за създаването на студио UXP се заражда в момент, в който бизнесът все още не е осъзнавал необходимостта от уеб сайтовете, техните възможности и ползи.

Той посочи, че начинът на разработване и управление на софтуер вече е много различен от този, по който нещата са се случвали преди години.

„В днешни времена разработката е много по-интерактивен процес и всичко се случва на много по-малки части. Дизайн мисленето е много важно, идеята е да се получи обратна връзка и да се открият грешките максимално рано“, обясни Георгиев.

„Клиентите трябва не просто да се чувстват по-добре, а да усещат, че стават по-добри, избирайки даден продукт“.

По думите на експерта смяната на интерфейса е процес, който никога не спира за успешните продукти.

Той отбеляза, че компанията му дълго време е оперирала само на пазара у нас, а в момента има доста сериозна конкуренция от Украйна, чиито дружества искат много агресивно да атакуват европейските пазари.

„На по-развитите пазари в Европа – Холандия, Англия, Германия, все още има разделението дали да се поръча нещо на локален доставчик, дори на по-висока цена, отколкото да се "аутсорсне" в Източна Европа". 

Гостът отбеляза, че вече имат клиенти в няколко европейски държави и САЩ.

Според него предаването на опита е жизненоважно и именно за това се насочва и към организирането на събития, на които да присъстват известни лектори. Целта е младите хора у нас да намерят подходящата работа среда и да не напускат страната.

Целия разговор гледайте във видео материала.