Софтуерният бранш у нас създава все по-стойностни продукти

Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на "Мелън", Бизнес среща, 25.02.2020

21:05 | 25 февруари 2020
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на "Мелън". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на "Мелън". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Повишаването на стойността, която софтуерният бранш създава за самите компании, е сред основните в сферата тенденции напоследък. Някои компании се преориентират към предлагане на продукти. Други се профилират към по-високо платени услуги в нишови вертикали или перспективни като ръст сектори. Това каза Крум Хаджигеоргиев, изпълнителен директор на "Мелън", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Когато бе "златната треска" за приложения, бяхме направили няколко, които искахме да преобразят фирмата в продуктова компания. Някои от тях се справиха добре, други - не. Избрахме фокуса да сме компания за услуги".

"В последните пет години постигаме растеж от приходи от 15-20% на годишна база. Като брой хора растежът е по-бавен. 15-25% е устойчивият ръст, всичко останало е процес на амбиция и риск", посочи гостът.

Привличане на таланти и клиенти

Крум Хаджигеоргиев подчерта, че основното предизвикателство в бранша е намирането на интересни и забавни проекти, които имат стойност и смисъл. "Създаваме софтуер по поръчка заедно със своите клиенти, които имат техническа експертиза, и придаваме ноу-хау как се изгражда добър софтуерен продукт", уточни изпълнителният директор на "Мелън".

Според Хаджигеоргиев предприемаческата екосистема у нас в последните 7-8 години работи при ускорена енергия и вече е придобила по-завършен вид.