Как се променя предприемаческата екосистема в България

Георги Стоев, управител на "Тракия тех", Бизнес среща, 20.02.2020

20:30 | 20 февруари 2020
Георги Стоев, управител на "Тракия тех". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Стоев, управител на "Тракия тех". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Самочувствието на хората в България трябва да почне да се променя. Трябва да се разделим с мисълта, че сме страна, в която се правят само евтини неща по евтин начин с ниски заплати. Това каза Георги Стоев, управител на "Тракия тех", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Промени се пейзажът на българската предприемаческа екосистема и общност. Появиха се предприемачи с мироглед на високотехнологични хора, които управляваха традиционни компании в промишлеността".

Той определи "Тракия тех" като тинк танк, който прави редовен анализ на средата за технологично предприемачество на стартиращи продуктови компании.

"За нас е важен филтърът за компании, които правят нещо собствено и не работят като аутсорсинг доставчици на услуги. За нас е важен мирогледът на предприемача и продуктът да е български, който да покажем със самочувствие на целия свят".

Стоев разказа, че имат инициатива за създаване на редица инкубатори и акселератори за стартиращи и малки екипи в градове извън София.

"Целта ни е тези инкубатори да са по-близо до традиционните индустрии като здравеопазването и земеделието, а да не са капсулирани само около дигиталните индустрии".

Той коментира, че с инициативата „Образователно индустриален борд“ и с програмата „Предприемачът като откривател“ цялят да насърчават децата да си представят от ранна възраст какъв ще е светът след 10 години и да се опитат да придобият уменията, които ще са ценни и търсени тогава.

Вижте целия разговор във видеото.