Умереното желание за печалба е ключово за устойчивия бизнес

Розета Стойчева, изпълнителен директор на Фондация "Английски клуб", Бизнес среща, 28.11.2019

20:30 | 28 ноември 2019
Розета Стойчева, изпълнителен директор на Фондация "Английски клуб". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Розета Стойчева, изпълнителен директор на Фондация "Английски клуб". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за създаването на фондация "Английски клуб" се заражда, докато настоящият ѝ изпълнителен директор Розета Стойчева преподава английски език на свои ученици. Заедно те установяват, че човек се нуждае от място, на което да практикува езика и едновременно да се намира в среда, подобна на тази, която харесва. Повече за предизвикателството да развиваш мрежа от езикови центрове Стойчева разказа в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Финансирахме началото на начинанието с банков кредит, а мрежата от езикови центрове създадохме доста по-късно – 10 години след старта му“, посочи Стойчева.

По нейни думи още в онзи момент възприема стратегията за изграждане на учители. "Някои от учениците, с които стартирахме начинанието, станаха част и от първия му управителен съвет", отбеляза тя.

„Създаването на кадри е много важен елемент от всяка една дейност. Първо създаваме кадрите, след което откриваме базите“.

Според Стойчева във времена на засилена конкуренция в сферата на езиковите услуги резултатите са тези, които привличат курсистите.

„Трябва много да се работи, за да се създаде мрежа и успяла школа. Необходимо е голямо търпение“.

По думите на госта при изграждането на бизнес човек трябва непрекъснато да се старае, да учи и да се самоусъвършенства.

„Всеки трябва да има умерено желание за печалба, ако желае да изгради устойчив бизнес“.

„За ученето на език пък е важно осъзнатостта, че то не е самоцел“, изтъкна експертът. Тя добави, че на езикът трябва да се гледа като на средство за обогатяване на знанията в различни дисциплини.

Вижте целия разговор във видео материала.