Комуникацията - ключ към успешната реализация

Михаил Стефанов, предприемач, Бизнес среща, 06.06.2019

21:30 | 6 юни 2019
Михаил Стефанов, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Михаил Стефанов, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Комуникацията е като дишането. Всеки може да говори, но въздействащата комуникация е по-дълбока и си има своите принципи и правила. Това изтъкна предприемачът Михаил Стефанов в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Комуникацията се случва между хора, не между отдели. Комуникацията е сложен човешки процес. Основното "счупване" се получава, когато не комуникираме с мисъл помежду си. Най-важният в комуникацията е другият човек, защото ние целим да повлияем на него. Просто е за разбиране, но е трудно за преодоляване. Високото его създава пречка. Ефективните комуникации са базирани на добра психология и принципи на въздействие".

Комуникацията трябва да бъде ясна за хората, които я потребяват, смята Михаил Стефанов. "Производствените звена говорят на различен от език от другите звена, например. Висшите мениджъри и лидери следва да строят мостове в общуването", добави той.

Водачът трябва да има ясното разбиране за хората и представа за бъдещето, счита предприемачът. "Хората се увличат от визията. Ако си представим това пътуване като мост, то този мост се крепи на 4 стълба. Първият стълб е обичта. Следващият е свободата", обясни той.

"Свободата е вътрешното разбиране на водача, че никой не е длъжен да го следва. Водачът трябва да се научи да води свободни хора от позицията не на власт, а на авторитет, идващ от грижата, свободата и вярата в потенциала. Последният стълб е предизвикателството - корекция на поведението, оптимизацията на работата. Универсално добър водач няма - той трябва да се концентрира върху силните си страни".