От саксията с гъби до биоразградима опаковка стои едно българско технологично откритие

Атанас Енев, съосновател на Biomyc, Бизнес среща, 10.01.2019

21:30 | 10 януари 2019
Атанас Енев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Енев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята да се вземе един продукт, който е отпадък за една индустрия и с него да се създаде друг, който има изключително голяма добавена стойност в друга индустрия, която стои в основата на кръговата икономика, е събрала в екип двамата основатели на Biomyc. След интензивно обмисляне на идеята те се насочват към отпадна суровина - кафе от софийските кафенета, а конкретното им намерение е да направят кутия, в която да засадят гъби и тя да се продава на крайния потребител. Купувачът да може да си отглежда у дома гъби, които да са био продукт. По-късно експериментът ги отвежда в различна посока. Това разказа Атанас Енев, съосновател на Biomyc, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Атанас Енев е съосновател на компанията за биоразградими опаковки Biomyc. По образование е архитект и притежава над 5 г. опит в създаването и управлението на мащабни проекти в страната. Интересува се от иновативни технологии и дизайн. 

"Направихме първите прототипи, а в този процес открихме нещо интересно: На определено място, където сме засяли гъбите, имаше твърди елементи. Разбрахме, че сме открили нова технология. Направихме пазарно проучване и открихме, че подобна технология вече съществува, от 1995 г., но не е комерсиализирана. Така открихме пазар, който тепърва се развива и ценното е шансът ни да направим продукт, който е икономически целесъобразен и в същото време е екологичен", каза Енев.

В началото двамата партньори - Енев и Георгиев - архитект и мениджър изпитват сериозна нужда от биотехнолог, който да развие технологията. Двамата съоснователи успяват на направят първите прототипи, за да покажат, че концепцията работи, но се нуждаят от човек, който да направи производството икономически смислено и да съкрати времето му. Намират такъв човек след много интервюта, проф. Албърт Кръстанов. Той става част от екипа и за една година завършват лабораторното развитие на технологията. 

Biomyc е стартиращо предприятие, което използва нехранителен земеделски отпадък и гъбен мицел, който е коренната структура на гъбите и създава материал, който е подобен на стиропор, а технологията е платформена, от нея могат да се създават много продукти от кожа, през тухли, опаковъчни кутии, топло изолация. Компанията се е фокусирала върху търговски опаковки и мебелни плоскости. Като техните мебелни плоскости в сравнение със съществуващите на пазара съдържат 70 % по-малко дървен материал и никакви петролни лепила. Опаковките са изцяло биоразградими, вече имат такъв сертификат. Всяка такава опаковка, изхвърлена в неконтролирани условия се разгражда за 75 дни, а в контролирани за 50. При 500-годишният времеви срок за разграждане на пластмасата или необходимите специални условия за разграждането на екологичната пластмаса, съоснователите са постигнали създаването на обществено значим продукт, с който се гордеят.

През тази година екипът ще изнесе технологията от лабораторна среда и ще тества всички условия за производство на продукта. За патентоването й Енев казва, че е нож с две остриета - от една страна защитава продукта, а от друга е свързано с разкриването на технологичната тайна. По тази причина екипът още обмисля дали и кога да премине към етапа на патентоване.

Гледайте целия разговор във видео материала.