Square придоби биткойни за 170 млн. долара

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 24.02.2021

11:50 | 24 февруари 2021
Обновен: 11:50 | 24 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Американската платежна услуга Square, която е съоснована и управлявана от шефа на Twitter Джак Дорси, е купила около 3318 биткойни за 170 млн. долара (140 млн. евро). Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Компанията обяви инвестицията във вторник след края на американската борсова сесия, описвайки я като част от постоянен ангажимент към криптовалутата". 

Попов припомни, че преди това Square бе закупила биткойни за 50 млн. долара и полага усилия да включи цифровата валута в своите платежни услуги. 

"Акциите на Square обаче рязко поевтиняха в следборсовата сесия, въпреки че през последното тримесечие компанията удвои приходите си и надмина очакванията на пазара с годишния си отчет".

Инвестицията „наистина се свежда до привеждане в съответствие с целта и привеждане на инициативи за криптовалутата и по-широко разширяване на възможностите за икономическо овластяване и превръщането им в приемливи по справедлив начин по целия свят“, заяви Бойчо Попов, цитирайки изказване на главния финансов директор Амрита Ахуджа. 

"Интересът на големите компании към биткойна нарасна рязко напоследък, което подхранва спиращото дъха ценово рали през последните седмици", коментира главният редактор на investor.bg, като припомни, че американският производител на електрически автомобили Tesla инвестира 1,5 милиарда долара в биткойн, а финансови групи като Mastercard обявиха, че ще се отворят за цифровите активи.

"Компанията съобщи, че приходите за четвъртото тримесечие са се удвоили до 3,16 млрд. долара. По данни на Bloomberg анализаторите са очаквали средно 3,22 млрд. долара".

Целия технологичен коментар може да видите във видеото. 

Повече новини от света на технологиите може да прочетете на investor.bg