Microsoft: Хакери от Русия, Китай и Иран атакуват президентската кампания в САЩ

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 11.09.2020

10:57 | 11 септември 2020
Обновен: 13:11 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Според американския софтуерния гигант Microsoft хакерите от Русия отново са активни в настоящата президентска предизборна кампания в САЩ, но също така и такива от Китай и Иран. Руска хакерска група е нападнала американски консултантски фирми, които работят както за демократите, така и за републиканците, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.
 

"Същата група, наречена „Strontium“, бе снимала имейли от Демократическата партия в предизборната кампания през 2016 г. Имейлите бяха публикувани малко преди изборите и бяха навредили на Хилари Клинтън, която бе контра кандидат на сегашния президент Доналд Тръмп".

Попов обясни, че китайска хакерска група се e опитала тази година неуспешно да атакува имейл акаунти на хора в близост до предизборния екип на кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън, заяви Microsoft. Група, наречена  Zirconium, също е действала срещу поне един „виден човек“ с предишна връзка с Белия дом на Тръмп, се казва в блог постинга на концерна, съставен от вицепрезидента на Microsoft по сигурността и доверието на клиентите Том Бърт.  

Главният редактор на Investor.bg посочи, че между март и септември е имало "хиляди" атаки от тези хакери - почти 150 от които са били успешни.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.