Apple е информирала доставчиците си за забавяне на търсенето на iPhone

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 02.12.2021

12:34 | 2 декември 2021
Обновен: 14:52 | 2 декември 2021
Автор: Александра Попова

Засегнатата от глобалната криза на предлагането американска технологична компания Apple Inc. сега се сблъсква с допълнителен проблем: забавяне на търсенето. Компанията е съобщила на своите поддоставчици на компоненти, че търсенето на гамата iPhone 13 е отслабнало, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Така производителят е сигнализирал, че някои потребители са решили въобще да не се опитват да получат трудно намиращия се артикул. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Apple вече намали целта си за производство на iPhone 13 за тази година с цели 10 милиона единици под първоначалната си цел за 90 милиона - поради липса на части, съобщи Bloomberg News. Но в компанията таяха надежда, че голяма част от този недостиг може да се компенсира през следващата година - когато се очаква доставките да се подобрят. Сега обаче фирмата е информирала своите доставчици, че тези поръчки може да не се реализират", каза главният редактор.

От думите на госта стана ясно, че компанията все още е напът да отчете рекорден празничен сезон, а анализаторите прогнозират увеличение на приходите от продажби с 6% до 117,9 млрд. долара през последните три месеца на календарната година. Но това няма да е ударът, който Apple  и Wall Street първоначално си представяха.

"Недостигът и забавянето на доставките разочароваха много потребители. И тъй като инфлацията и вариантът омикрон на коронавируса предизвикват нови опасения сред уморените от пандемията купувачи, те може да се откажат от някои покупки".

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.