За първи път от 2016 г. Илон Мъск продаде акции на Tesla

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 11.11.2021

13:14 | 11 ноември 2021
Обновен: 15:19 | 11 ноември 2021
Автор: Александра Попова

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск продаде акции на производителя на електрически автомобили за 5 млрд. долара, малко след като проведе анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от огромния си дял в компанията. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Най-богатият човек в света досега се е освободил от повече от 4,5 млн. акции през тази седмица, показват подадените до регулаторите документи в сряда. Това са първите му продажби на акции от повече от пет години". 

В понеделник той е продал акции на стойност около 1,1 милиарда долара, за да плати данъци върху доходите от акциите, които също е упражнил този ден, показват два от документите. Тези трансакции са били извършени въз основа на предварително подготвен план за търговия, приет в средата на септември.

"Във вторник и сряда Мъск е извършил останалите продажби. Досиетата, описващи тези продажби, не показват да са били предварително планирани".

"Документите не хвърлят светлина върху това дали анкетата на Мъск през уикенда в Twitter е имала някакво влияние върху решението му да извърши някои или всички трансакции - или дали той ще продължи да продава, докато не достигне прага от 10%. За да стигне до там, той ще трябва да се отърве от приблизително 17 млн. акции и дори повече, ако включи и допълнителни опции", добави още главният редактор. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.