Европейските индекси не намират единна посока в началото на седмицата

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 14.09.2020

15:31 | 14 септември 2020
Обновен: 15:40 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Търговията на европейските борси е разнопосочна в началото на седмицата на фона на вълна от корпоративни сделки и признаци за напредък по отношение на развитието на ваксината срещу Covid-19. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Акциите в Нидерландия поскъпват, докато цените на книжата на компаниите в Италия и Великобритания се понижават”, посочи Потс. 

Той отбеляза, че компаниите от туристическия и развлекателния сектор са сред най-силно представящите се на борсите в Европа, докато акциите на дружествата от енергийния сектор са обект на разпродажба. “Причината за това е, че няколко гиганти - от BP до Trafigura Group, изразиха съмнения, относно бъдещето на търсенето на петрол”, обясни пазарният анализатор. 

“Трейдърите остават предпазливи, имайки се предвид скорошната волатилност на пазара на опции”. 

“Малко преди срещата на Съвместният министерски комитет за наблюдение на ОПЕК (JMMC) в четвъртък петролът сорт Брент се търгува за близо 39,5 долара за барел, а цената на лекия суров петрол WTI е близо до 37 долара за барел”, посочи още Потс. Той припомни, че цената на лекия суров петрол миналата седмица се понижи до най-ниското си ниво от средата на юни насам. 

Целия пазарен коментар вижте във видеото.