Смесени пазари в Азия, петролът отстъпва

Централните банки, петролът и търговията са във фокуса на инвеститорите

07:36 | 18 септември 2019
Автор: Иван Николов
Рафинерията на Aramco Рас Танура в Саудитска Арабия. 1 октомври 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Рафинерията на Aramco Рас Танура в Саудитска Арабия. 1 октомври 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Смесени пазари в Азия в сряда. Инвеститорите очакват решението от заседанието на Федералния резере за евентуално ново намаление на лихвите.

Централните банки, петролът и търговията са във фокуса на инвеститорите преди заседанието на Фед за евентуални бъдещи стимули и преди заседанието на Японската централна банка, съобщи от Хонконг Розалин Чин от Bloomberg.

Петролът отстъпва в сряда след бурния старт на седмицата и след като Саудитска Арабия възстанови част от производството. Saudi Aramco обяви, че е възстановил 41% от капацитета на рафинерията Абкаяк след атаката с дронове през уикенда.

Акциите на петролните компании са сред големите губещи в Азия. Индексът Topix спря 8-дневния си ръст след спад на износа за девети пореден месец през август в Япония.

Доходността по 10-годишните американски облигации се задържа на около 1,80%. Петролът разшири отстъплението си, след като Саудитска Арабия възстанови част от работата си.

По-късно в сряда се очаква ключовото заседание на Фед и инвеститорите се опитват да оценят риска от потенциален недостиг на петрол върху глобалната икономика. Американо-китайските търговски преговори се очаква да бъдат подновени тази седмица преди срещата на високо равнище през октомври.