Край на най-добрите печалби от три години насам на кувейтската борса

Стойността на основния индекс намалява с по-малко от 0.1%

17:56 | 14 юли 2019
Индексът на MSCI Emerging Markets падна с 0.9% за седмицата, приключила на 12 юли - първата седмична загуба от май. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Индексът на MSCI Emerging Markets падна с 0.9% за седмицата, приключила на 12 юли - първата седмична загуба от май. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Търговците, възползвали се от най-печелившата серия в Кувейт поне от 2016 г. насам, изпратиха основния борсов индекс на страната до първата му загуба този месец, предаде Bloomberg.

Стойността на основния индекс намалява с по-малко от 0.1%, провокирано от Националната банка на Кувейт и HumanSoft Holding. Междувременно благоприятната промяна на депозитите за кредиторите в страната може да повиши маржовете за второто тримесечие от пониженията си през предходното тримесечие. Те ще останат под нивата от 2018 г. и може да забавят печалбите, според Едмънд Кристу, финансов анализатор в Bloomberg Intelligence.

И все пак, „изпълнението на многогодишния план за развитие на правителството на Кувейт, който е от съществено значение за ускоряването на инфраструктурните проекти и подпомагането на изпълнението на Vision 2035, ще стимулира растежа на кредитирането в частния сектор", пише Кристу в доклада си. „Националната банка на Кувейт е спечелила най-много от финансирането на инфраструктурата, благодарение на своя мащаб и възможности."

Акциите в Саудитска Арабия, Дубай, Абу Даби и Израел напреднаха, докато тези в Оман, Катар и Египет изостанаха, а междувременно инвеститорите проследяват резултатите от второто тримесечие в целия регион.

Акценти:

 • Индексът на MSCI Emerging Markets падна с 0.9% за седмицата, приключила на 12 юли - първата седмична загуба от май.
 • Индексът MSCI EM нарасна с 0.2% миналата седмица.
 • Dovish Powell помага толкова много сред притесненията за растеж.

Акценти от Близкия Изток:

 • Индексът Tadawul All Share на Саудитска Арабия се покачва с 0.5% в неделя в Рияд.
  • Jarir Marketing спада с 1.5%, след като отчете печалба за второто тримесечие от 169,1 млн. саудитски риала (90,8 млн. лв.), което е под най-ниската от трите аналитични оценки.
 • Индексът на основните акции на Кувейт спада с 0,4%. Това е първото му понижение от 12 сесии насам.
  • Gauge все още е с 29% повишение тази година - повече от всеки друг в Близкия Изток и Северна Африка.
 • Централната банка на Египет запази стабилния си лихвен процент миналата седмица, като реши да оцени въздействието на новия кръг от съкращенията на субсидиите, дори когато годишната инфлация удари тригодишно дъно.
  • EGX 30 загуби 1% от стойността си, като намали печалбите тази година до 4,9%.