Stoxx600 се покачи след разсейване на опасенията от търговска война

Пазарен коментар на Марк Бартън, Bloomberg в Лондон, 04.04.2018

07:10 | 5 април 2018
Обновен: 10:16 | 5 април 2018
Автор: Надя Манова
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Марк Бартън, Bloomberg в Лондон, коментира европейската борсова сесия на 04.04.2018.

По думите му Stoxx600 отбеляза значително покачване спрямо дъното на сесията.

Опасенията от евентуална търговска война донякъде се разсеяха. Секторите на суровините, технологиите, строителните материали и финансовите услуги са сред най-слабо представящите се сектори.

Бартън коментира, че инфлацията в еврозоната за март се ускорява до 1,4%, което изцяло съвпада с осреднената прогноза и припомни, че инфлацията през февруари бе 1,1%.

Основната инфлация е 1%, и по-слабият ценови натиск може да подсилят аргументите, че Марио Драги може да бъде предпазлив. Може би няма да прекратява стимулите прекалено рано. Други проблеми като безработицата в Южна Европа също е важен фактор.

При корпоративните новини цената на акциите на Vestas се понижи с почти 5%, след очаквания, че митата върху стоманата и волатилността на долара ще са  две от основните предизвикателства пред рентабилността на компанията, коментира Бартън:

Маржовете на датския производител на вятърни турбини вече са поели в низходяща тенденция. Индустрията става все по-конкурентна и цените на електричеството, генерирано от вятърни турбини намалява. САЩ е много важен пазар за Vestas, 42% от продажбите на компанията през миналата година са били реализирани там.

Акциите на WPP, най-голямата рекламна компания, поевтиняха с 2% след информация, че нейният главен изпълнителен директор Мартин Сорел е замесен в разследване за злоупотреба и неправомерно използване на фирмени активи, каза още анализаторът.