Фед премина на режим на изчакване

Едва ли ще има повече от две увеличения на лихвените нива тази година, прогнозира Хауърд Шор

16:09 | 28 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Хауърд Шор, председателят на Shore Capital, коментира пред Bloomberg решението на Фед да запази лихвените нива, както и факторите, които могат да му повлияят през 2016. 

Франсин Лакуа, Bloomberg: Какво обяснява решението на Фед от вчера? Изглежда, че пазарите вярват в кризата на лихвените проценти. До вчера Фед предлагаше четири промени. Явно някой греши.

Хауърд Шор: Не е изненадващо изобщо, нали? С глобалната несигурност, отслабването на китайската икономика, относителните вълнения на стоковите пазари не се очакваше Фед да заеме агресивна позиция към момента. Бих се учудил, ако видим повече от две увеличения на лихвените нива тази година. Няма да се изненадам, ако не видим нито едно.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Така е, защото състоянието в света е много по-лошо, отколкото смятаме. Ако вземем политическата нестабилност , сътресенията на пазарите, половината от хората смятат, че пазарът просто се вълнува, а другата половина мисли – не, ние трябва да слушаме тези хора, защото те обикновено знаят, когато нещо лошо се случва в света.

Хауърд Шор: Често стоковите пазари са добри пророци. Всъщност ако погледнем стоящото в основата намаление на богатството в последните 12-24 месеца, то определено се вписва в системата. Има огромно намаление на богатството в много части на света като резултат от спада на цените на стоките и петрола. Хората сега трябва да изкупуват активи, за да осигурят ликвидност, и светът е напрегнат. Ще се учудя, ако американската икономика не нараства по-бавно, отколкото хората очакват, и бих се изненадал, ако САЩ не расте по-бавно от очакванията им.

Франсин Лакуа, Bloomberg: До колко обезпокоен сте от капана на ликвидността във финансовата система, с който Фед трябва да се справи тази година или по-скоро сте загрижен за инфлацията и всъщност обхвата на дефлацията, тъй като цените на петрола продължават да падат, създавайки сериозни притеснения за централните банки.

Хауърд Шор:  Обезпокоен съм от факта, че китайската икономика всъщност взе растежа от останалата част от света след кризата. Сега виждаме една силно нестабилна ситуация, където спадът при стоковите пазари ще премине през системата в Китай и очакваме растежа на китайската икономика да е по-нисък.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Колко по-нисък? Можем ли да говорим за твърдо приземяване, както Джордж Сорос обяви в Давос?

Хауърд Шор: Няма единна дефиниция на “твърдо приземяване”. Смятам, че ще е сложна ситуация – банките трябва да намалят дълга. Това е свързано със загуби. Зависи до колко умело ще направят това. Обикновено Китай прави нещата добре, макар и да отнеме време. Затова мисля, че говорим за относително твърдо приземяване, а не твърдо приземяване в традиционния смисъл. Защото все пак очакваме някакъв растеж.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Но да очакваме ли и някакъв вид финансова криза заради огромната ликвидна инжекция в Китай и ако гледаме пазарите – тя не помогна много.

Хауърд Шор: Очаквам при банките да има големи отписвания на активи и колкото по-бързо го направят, толкова по-добре. Видяхме го в Япония в началото на 90-е години и това имаше сериозни последици. 

Вижте коментара тук: