Китай обвини Сорос за срива на юана

Пекин вече се тревожи от бързото обезценяване на валутата си

15:58 | 27 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: atthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: atthew Lloyd/Bloomberg

Държавните китайски медии отправиха яростни критики срещу американския милиардер и инвеститор Джордж Сорос. Според медиите Сорос е обявил война на юана, който и без това бил под силен натиск за обезценяване.

Джордж Сорос "публично обяви война на Китай", възмущава се печатният орган на Китайската комунистическа партия (ККП) People’s Daily, цитирайки изявление на милиардера, което изразявало противопоставянето на азиатските валути.

По време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос известният 85-годишен инвеститор заяви, че едно "твърдо приземяване" на китайската икономика на практика е неизбежно и дори вече се случило, пише Investor.bg.

Сорос изтъкна и дефлационните напрежения и прекомерното увеличение на задълженията на страната като обезпокоителни фактори за икономическото забавяне.

Юанът е жертва на все по-силните опасения за здравето на втората икономика в света. Наблюдателите обръщат внимание на изтичането на капитали от Китай, което според тях е отражение на тревожния бизнес климат в страната.

След като рязко девалвира юана през август миналата година, Пекин вече се тревожи от бързото му обезценяване и харчи стотици милиарди долари, за да подкрепи курса на националната валута.

Агенция Xinhua припомни в сряда, че Сорос бил предсказал „няколко пъти в миналото" икономически хаос.

В уводна статия на зависимото от ККП англоезично издание Global Times Западът е обвинен, че не поема отговорността си в сегашния „погром“ в световната икономика.

През 90-те години на миналия век Сорос предизвика спорове за методите му на работа, след като спекулира масирано срещу британската лира, а това накара централната банка на Великобритания да извади валутата си от обменния режим, който я свързваше с други европейски валути.