Европейските акции на 13-месечно дъно

Stoxx 600 с около 12% надолу от началото на 2016

19:06 | 20 януари 2016
Обновен: 19:08 | 20 януари 2016
Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Европейските акции паднаха на 13-месечно дъно, докато компании като швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance Group и петролният гигант Royal Dutch Shell увеличиха страховете на инвеститорите по отношение на световния растеж. 

Широкият индекс Stoxx 600, включващ акции на 600 компании от различни европейски държави, изтри ръста, регистриран на 19 януари и падна с 3,1% до 322,74 пункта в 15:32 ч. местно време в Лондон - най-ниското ниво от декември 2014 насам. Притесненията, че забавянето в Китай ще донесе проблеми по целия свят и по-слабите прогнози за световния икономически растеж доведоха до там, че от началото на 2016 индексът е загубил около 12% от стойността си.

Акциите на Zurich Insurance поевтиняха с 11%, след като компанията прогнозира втора поредна загуба за тримесечие на най-голямото си подразделение. Royal Dutch Shell загуби 6,4%, след като от компанията казаха, че печалбите за последното тримесечие са отбелязали спад заради последното поевтиняване на петрола. 

Денят беше слаб и за акциите на италианските банки. Banca Monte dei Paschi di Siena се срина с 19%, а други италиански кредитори като Banca Populare Emilia и Ubi Bank също регистрираха сериозни спадове от 7%-8%. Търговията с много акции на банки на борсата в Милано беше преустановена заради срива им. Причината за това е свитият нетен лихвен марж и лошите кредити, с които банките трябва да се справят. 

Поевтиняването на индекса Stoxx 600 беше толкова силно, че стойността му падна под 200-дневната средна плъзгаща, което според техническият анализ е сигнал, че е достигнато ниво на подкрепа и трябва да последва възстановяване. Настроенията обаче са толкова негативни, че трейдърът Андреа Туени от Saxo Bank каза, че техническите индикатори не са достатъчни, за да накарат индекса да тръгне нагоре. 

Лондонският бенчмарк индекс FTSE 100 също навлезе на меча територия, като загуби 20% от върха, който достигна през април 2015.