Търсенето на петрол в Китай ще се възстанови - рафинериите изпълняват спешно нови квоти

Очакваното нарастване на потреблението на петрол в Китай може да подкрепи световните цени

16:09 | 5 октомври 2022
Автор: Шарън Чо,Алфред Чан
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на петрол в Китай, най-големият вносител в света, може да се повиши през следващите месеци, след като Пекин освободи търговски квоти, позволяващи на огромната му рафинираща индустрия да доставя повече суров петрол и да изнася повече гориво.

По данни на консултантската компания JLC, местните рафинерии и търговци са получили две отделни партиди квоти за внос на суров петрол до края на тази година и до началото на 2023 г., както и квота за износ на 15 млн. тона гориво. Според търговци, участващи на пазара, тези действия вероятно ще увеличат търсенето на петрол в Китай, тъй като преработвателите ще се възползват от товарите, за да реализират квотите си.

Очакваното нарастване на потреблението на петрол в Китай, тъй като рафинериите повишават работните си норми, може да допринесе за подкрепа на световните цени, които наскоро се сринаха до най-ниското си ниво от януари насам, тъй като търговците избягваха суровината. Търсенето на суров петрол в Китай беше ограничено през тази година, тъй като растежът се забави на фона на продължителните спирания на производството заради Covid-19. 

Спадът на цените накара групата на производителите от ОПЕК+ да обмисли значително намаляване на производството, като министрите ще се срещнат във Виена по-късно в сряда. Значително намаляване на доставките би могло да затегне пазара точно в момента, когато търговците започват да са по-благосклонни към възвръщането на апетита на Китай към петрола.

За да изчерпят квотите си, купувачите биха могли да вземат повече товари на къси разстояния, които могат да пристигнат до края на декември, или да закупят суров петрол от Русия или Иран - потоци, които се избягват от много западни потребители и някои азиатски партньори, казаха търговци. Спот пазарът в Азия ще започне да търгува активно с товари от Близкия изток, които ще бъдат натоварени през декември по-късно този месец и на които ще им трябват три до четири седмици, за да достигнат до Китай.

Що се отнася до износа на горива, разпределеният обем се равнява на повече от 100 млн. барела, което означава, че ако рафинериите искат да се възползват от квотите, трябва да увеличат темповете на работа. Очаква се през октомври и ноември обемът на продажбите да нарасне с почти 1 млн. барела дневно, съобщи консултантската компания FGE.

За тази цел "рафинериите ще трябва да търсят товари на къси разстояния, като същевременно се възползват от търговските запаси", заяви FGE в бележка от 4 октомври. "Досега не сме чували за освобождаване на резерв от китайското правителство, но продължаваме да смятаме, че това е възможно", каза тя, като се позова на запасите, контролирани от държавата.

Преди срещата на ОПЕК+ световният петролен бенчмарк Брент се с 18% повече от началото на годината, но цената е по-ниска от тази преди три месеца.