UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Как 2020 г. промени технологичния сектор?

Александър Бойчев, директор „Иновации“ в Investor Media Group, UpDate, 09.01.2021

20:00 | 9 януари 2021
Обновен: 12:24 | 11 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

През 2020 г. в сферата на устройствата се откроиха три интересни тенденции– сгъваемите екрани, навлизането на всякакви 5G устройства, завръщането на малките диагонали на смартфоните. Това заяви Александър Бойчев, директор „Иновации“ в Investor Media Group, в предаването "UpDate" с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

"Това, което се случи през 2020 г., е, че ние всички разбрахме, че устройствата като лаптопи и смартфони не са само за забавление", каза гостът.  

„Ако някой някога си е казал: „Няма да си купя компютър“ или „Няма да направя ъпгрейд“, то през 2020 г. всички направихме поне по един ъпгрейд“.

Според Бойчев този процес е породил пълен хаос и слаба инфлация в цените на устройствата.

„Заради спирането на фабриките се получи блокада на веригите за доставка и затова се забавиха премиерите на нови устройства, тъй като те не можеха да бъдат произведени“, каза Бойчев.

„В този смисъл годината беше предизвикателна, не само защото нуждите на хората се увеличиха, а защото този интерес не можеше да бъде задоволен с необходимото темпо“.

„Инфлацията дойде като естествено следствие от това“, заяви Бойчев и поясни, че има предвид не толкова инфлацията в цените не новите модели, колкото това, че „очакваната дефлация в цените на по-старите устройства не се случи“.

„През следващите години компаниите ще оперират с режисирани очаквания за приходи. Първостепенната задача на всички ще бъде възстановяване до нивата преди пандемията, което в прагматичен сценарий означава до нивата от 2019 г., а в оптимистичен сценарий - до първите два месеца на 2020 г.“, заяви Бойчев.

„Компаниите ще продължат да държат цените високи, защото за тях ще става все по-скъпо да разработват нови устройства и заради високата степен на насищане на пазара“.

„Това, което ще видим, е как пазарът е станал много по-конкурентен, но при такава конкуренция не очаквам да им спадове на цени“, прогнозира директорът „Иновации“ в Investor Media Group.

Целия разговор може да видите във видеото.

Втора част на интервюто с Александър Бойчев, директор „Иновации“ в Investor Media Group може да гледате тук.

Всички гости на предаването "UpDate" може да видите тук.