UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Един от 8-те глобални партньори на Microsoft предлага бизнес решенията си в България

Пламена Бургуджиева и Веселин Троянов, мениджъри развитие на пазари в Softline, UpDate, 09.03.2019

20:15 | 9 март 2019
Пламена Бургуджиева и Веселин Троянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламена Бургуджиева и Веселин Троянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от малцината глобални партньори на Microsoft,  Softline е стъпил на пазарите на 6 страни от Източна Европа от година. В момента най-много специалисти са съсредоточени в централата на компанията в Унгария. Но според резултатите, получени от обратна връзка с клиентите, българският офис се нарежда на второ място. Това разказаха Пламена Бургуджиева и Веселин Троянов, мениджъри развитие на пазари в Softline, в интервю за предаването UpDate на водещата Елена Кирилова.

"Руската компания Softline е на пазара от 25 години. Основаната в Русия компания и до днес има руски собственик, математик, който се занимава с математически анализи, но много бързо - за около 2 - 3 години, за да премине към IT бизнеса и да направи партньорства с най-големите международни вендори. Започва с  Microsoft, HP и т.н. и изключително бързо излиза извън Русия, а в момента компанията е представена в повече от 50 държави, в 95 града и има над 5 хил. служители, като е представена в целия свят, без Източна Европа, доскоро", разказа Бургуджиева. 

Троянов каза, че според плана на компанията тя е взела решение заедно с Microsoft, където е фокуса на бизнеса й, да стъпи и на пазара на Източна Европа, като централата за региона е в Унгария. Сега в тази част на Европа има офиси в Унгария, Сърбия Хърватия, Румъния, Словения, България.

Като един от осемте глобални партньора на Microsoft, целите на българския офис са много агресивни, посочи Бургуджиева, българският офис има претенцията да е в топ 3 на тези глобални партньори, като работи с големи корпоративни клиенти, но и с малък и среден бизнес, да бъдат разпознаваем партньор.

"Това партньорство е свързано с много опит на нашите инженери, на нашите консултанти, които спомагат за първоначалното по-лесно разпознаване на ползите за клиентите, които използват решенията на Microsoft, а после за по-лесната интеграция в техните системи и те да видят как решенията на Microsoft помагат на бизнеса", уточни Троянов. 

Екипът не е само за България, става ясно от думите на Бургуджиева, той е отговорен за потребителите във всичките 6 държави от Източна Европа. Разполагат с 200 души служители, които предоставят IT проекти, свързани с труда на инженери и за България. "Хубавото на IT-технологиите е, че вече няма значение от къде се работи една услуга, опитът го ползваме и в 6-те държави". Заниманията с IT- онлайн услуги ще е предметът на работата на специалистите, които оттук нататък ще се присъединяват към екипа. 

В хода на реализацията на българския офис у нас Бургуджиева посочи, че хубавото на България е, че около 90% от икономиката й идва от работата на малкия и среден бизнес.

Троянов каза още, че естествено в централата на компанията в Унгария са съсредоточени засега най-голям брой специалисти и там и резултатите са най-значими, но според отзиви на клиенти, на второ място с работата си и резултатите си се нарежда българският офис. 

Гледайте цялото интервю във видео материала.