UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Големите иновациите на Apple идват през няколко поколения

Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, "UpDate", 23.09.2023 г.

20:03 | 23 септември 2023
Автор: Милен Симеонов

Първото ми впечатление от наскоро провелото се събитие на Apple е, че устройствата доста приличат на миналогодишните. Нововъведенията не са особено много, но няма нужда да искаме иновации всяка година, защото технологиите им са достигнали това ниво на развитие, в което са получила всички основни функции и сега големите иновации идват на няколко поколения. В случая може би ще се наложи да изчакаме известно време. Това каза Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

Една от най-видимите промени за новото поколение телефони е именно преминаването към USB-C port за зареждане на устройството. Карабулев изтъква, че Apple има програма за лицензиране на аксесоари, от която получава доста приходи. Сега те ще бъдат загубени, тъй като USB-C кабелите са без допълнителните чипове, които компанията слагаше в тях. Според госта оттам ще намалеят приходите от аксесоари, но в същото време потребителите печелят, тъй като могат да използват кабели от други производители, които не са толкова скъпи, колкото тези на Apple.

В ефира на предаването Карабулев коментира и факта, че миналогодишната иновация - dynamic island при Pro устройствата на Apple премина в базовия модел, като за него това е било очаквано, тъй като компанията редовно въвежда в premium моделите си функция, която през следващата година се унаследява и от по-евтините апарати. Другата значителна промяна в базовите модели е новата камера с висока резолюция и бързият процесор от миналогодишните iPhone Pro. Според госта това, което би могло да убеди потребителите да закупят по-скъпите модели е телефото камерата, с която разполага iPhone 15 Pro Max.

"Излезе някаква предварителна информация за глобалното търсене. Двата базови модела се търсят горе-долу на същото ниво като миналата година. И при двата Pro модела - Pro Мax се търси повече от Pro, което пак се обяснява с камерата.''

Гостът споделя, че Индия се очертава като един голям пазар за Apple особено след като започват да произвеждат част от телефоните там като част от индийските закони, изискващи подобно производство. В Индия средната класа нараства, а тя пък идва с апетит за премиум телефони, каквито са iPhone. Според Карабулев през следващите години големият ръст на продажби ще бъде там, ако пазарът в Китай тръгне надолу. Забраната там, касаеща iPhone предизвика вълна от реакции преди премиерата на телефоните, но той не смята, че в дългосрочен план, ще окаже сериозно понижаване на приходите от китайската държава.

На въпроса кога се очаква пазарът на смартфони да се върне към растеж, имайки предвид трудностите, с които се сблъсква, Карабулев споменава, че е прочел анализи, според които тази година спадът ще бъде с поне 10%. Те прогнозират, че догодина ще има 2-3% увеличение спрямо настоящата 2023 г.

"Малко съм скептичен дали ще има някакво драстично увеличение през идните години, защото знаем инфлацията, хората ограничават покупките и използват телефоните си по-дълго. В същото време има натиск и от вторичния пазар. Оказа се, че пазарът на употребявани телефони в момента е доста развит и много потребители избират такива устройства, защото ще им спестят пари, пък ще получат устройство, което ще могат да използват по-дълго време."

Какво да очакваме от новия iOS 17? На какво се дължи удълженото чакане за доставките на iPhone 15 Pro Max? Очаква ли се Huawei да се завърне като ключов конкурент на Apple? Това и още по темата гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.